Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Danas već svima poznate teme narušavanja životne sredine i pitanje opstajanja ljudskog života na planeti Zemlji su postale svakodnevnica. Jedna od aktuelnih tema jesu abnormalne poplave. 

Ruski arhtekti su na tu temu odgvorili objektom koji kategorijski podseća na Nojevu barku, ali koncepcijski je obrađen i predstavlja nov način koncipiranja futurističkih samoodrživih objekata. ’’Barka’’ je dizajnirana od strane arhitektonske firme ’’Remistudio’’ u saradnji sa Internacionalnim Arhitektonskim Udruženjem pod programom ’’Arhitektura globalnog uništenja’’.

Kao rešenje već pomenutog problema predložili su hotel ’’Barku’’ koja može potpuno slobodno da se kreće i egzistira na vodi a da se ne narušava bezbednost stanovnika tog objekta. Broj stanovnika ovog hotela bi varirao između 50 i 10.000 ljudi.

 BARKA - Možda se svi jednog dana baš tamo sretnemo

’’Barka’’ predstavlja prototip hotela, koji je podržan futurističkim konceptom samoodrživog objekta gde su implementirane nove ideje ekoloških rešenja i elemenata tako da bi stanovnici mogli da prežive na otvorenom moru više od nekoliko meseci. Donja i gornja opna objekta bi bile sačinjene od visoko efikasnih solarnih panela. Koristeći energiju vetra i talasa objekat bi mogao da proizvede dovoljno energije za normalno funkcionisanje.

 BARKA - Možda se svi jednog dana baš tamo sretnemo

Ramovska konstrukcija hotela je dozajnirana tako da se za vrlo kratko vreme može sklopiti i u potpunosti odgovoriti klimatskim promenama, kao i iznenadnim prirodnim katastrofama. Struktura koja je u obliku školjke sačinjena je od drvenih lukova i čeličnih kablova, a spoljašnja opna je prekrivena folijom od etiltetrafluoretilena. Ova folija je preičvršćena za ram metalnim profilima koji imaju ulogu solarnih kolektora kao i odvoda za prikupljanje kišnice sa krova.

Hotel je projektovan tako da se unutar objekta može stvoriti novi ekosistem gde bi moglo da se uzgaja voće i povrće.

 BARKA - Možda se svi jednog dana baš tamo sretnemo

Temom napajanja objekta strujom se pozabavio Lev Britvinom, koji je postavio generator električne energije u samo središte objekta. Generator bi koristio snagu vetra ukoliko bi se nalazio na čvrstom tlu, a ukoliko bi se nalazio na vodi koristio bi termalnu energiju vode.

 BARKA - Možda se svi jednog dana baš tamo sretnemo

Evo interesantnog linka na kojem možete pogledati kako funkcioniše hotel.

By Marija

Napišite komentar: