Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

GOOLE SERVERI

Ukoliko ste pomislili da je najblji web pretraživač i verovatno najmoćniji medij uopšte GOOGLE  lociran u nekoj jedinstvenoj lokaciji debelo ste se prevarili. GOOGLE i jeste zvanično smešten u 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA (okolina San Hozea odnosno malo južnije od San Franciska) ali je samo srce sistema i zapravo ono što čini GOOGLE tim što on jeste razmešten na nekoliko serverskih lokacija u svetu.

Prenosimo vam slike koje je objavio GOOGLE sa svojih lokacija a koje vam na najbolji mogući način mogu dočarati suštinu mašinerije ili, možda bolje rečeno „kompjuterije“ tog moćnog sistema.

GOOGLE za smeštaj svojih serverskih sistema najčešće koristi napušene fabrike, skladišta i slične objekte ali pored toga takođe gradi i namenske objekte kao što je to slučaj sa specijalizovanim „serverskim farmama“ koje su izgrađene u američkoj saveznoj državi Ajovi.

U cilju omogućavanja što je moguće bolje privatnoti i bezbednosti podataka svojih klijenata, sisteme opslužuje jao mali broj ljudi. Inženjersi se kroz serverske GOOGLE komplekse kreću na biciklima i na taj načen prate valjano funkcionisanje mora raznobojnih kablova i sistema koje oni povezuju.

Podsećanja radi, GOOGLE su ne tako davne 1998. godine osnovali Leri Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin) tokom studiranja na renomiranom univerzitetu Stanford a vrtoglavi uspon je započet iz jedne obične garaže. Leri i Sergej trenutno poseduju oko 16% učešća u kompaniji koja trenutno zapošljava oko 54.000 ljudi i koja vredi preko 72 mijarde dolara. Osnovna misija kompanije je bila „To organize the world’s information and make it universally accessible and useful“ odnosno: „Organizovati svetske informacije tako da su univerzalno pristupačne i korisne“. Oficijalni moto firme glasi  „Don’t be evil„odnosno: „Ne budi zao“.

Forografije je napravila Koni Žu. Za direktan link ka fotografijama kliknite OVDE.

Lokacija GOOGLE HEADQUARTERS na Gmapi

by ZoranR

Linkovi: www.b92.netwww.google.comhttp://en.wikipedia.org

Napišite komentar: