Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

CANNON PLACE ZGRADA, Projektovanje, Besplatne konsultacije, Cene, Projekti, Projektovanje, Izgradnja, Besplatne konsultacije, Cene, Projekti, Idejno rešenje, Idejni projekat, Glavni projekat, Cenovnik izgradnje, Cene materijala, Proračun troškova, Stručni nadzor, Ključ u ruke, Građevinske dozvole, Srbija, Novi Sad, Beograd, Enterijer, Eksterijer, Rekonstrukcija, Restauracija, Sanacija, Gotovi projekti, Gotovi planovi kuća, Plan

Kompanija „Foggo Associates“ je kompletirala i svečano otvorila svoje nove kancelarije u okviru izuzetno interesantnog zdanja u centralnom Londonu.

Objekat nosi naziv „Topovsko mesto“ (Cannon Place) i predstavlja još jedan u nizu izuzetno ekstravagantnih objekata kojima London inače obiluje. Zgrada je sagrađena iznad jedne od najprometnijih stanica gradskog prevoza Londona „Cannon Street Station“, neposredno iznad stanice međugradske železnice kao i istovremeno iznad posebno zaštićenog arheološkog nalazišta. Istovremeno su zadatu lokaciju doneseni za datu lokaciju zbog blizine katedrale Sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral) doneseni izuzetno striktni uslovi koji prevdišaju maksimalnu visinu objekta od 32m. Uz sve to je bilo potrebno na tako atraktivnoj lokaciji stvoriti što je moguće više prostora za komercijalne sadržaje.

INTERESANTNA ZGRADA SA DIJAGONALAMA U LONDONU

Zbog svega navedenog, dizajneri su imali pune ruke posla a čitav projekat je rezultirao potpuno invoativnim dizajnom. Svaka od osam spratnih ravni, podeljena je na ukupno pet karakteristilnih traka koje se prostiru pravcem istok-zapad. Od tih pet traka, tri trake su visine 21m dok su između njih smeštene preostale dve od po 12 metara visine.

INTERESANTNA ZGRADA SA DIJAGONALAMA U LONDONU

Dve niže trake su namenjene uglavnom komunikacijama. Na kraju svake njih je pozicioniran požarni i servisni reon površine od oko 12 m2 (po spratu), dok je u sredini smešten transparentni atrium koji dopušta slobodan prodor retkih sunčevih zraka londonskog neba. U okviru svakog od atriuma je smešteno 6 korisničkih liftova.

INTERESANTNA ZGRADA SA DIJAGONALAMA U LONDONU

U direktnoj vezi sa ovim jednostavnim planom prostora je dizajniran i jedinstven konstruktivni sistem. On se sastoji u tome da se tri trake veće visine nose jedino u delovima svojih čeonih fasada i to putem kolosalnih čeličnih dijagonalnih nosača koji se ukrštaju u sredini. Na ovaj način je obezbeđena nosivost objekta iznad stanice bez upotrebe mreže stubova koji bi pregrađivali potrebni slobodni prostor. Istovremeno je regulisano i to da se preusmeri opterećenje iznad tunele metroa odnosno arheološkog nalazišta na okolinu.

INTERESANTNA ZGRADA SA DIJAGONALAMA U LONDONU

Upečatljiva ali pak funkcionalna čelična konstrukcija je još više istaknuta kroz postavku staklenih zidnih platna unutar čitave strukture ostavljajući noseću konstrukciju spolja. Na taj način je stvoren jako interesantan detalj koji dominira okruženjem. Uz to je na samoj ulici „Cannon“ ispod cele severne konzole stvoren potpuno nov javni prostor. Ulaz dramatičnog ustakljenog foajea zgrade koji sadrži glavne stepenice objekta nalazi se u samom centru novog trga koji takođe ima i direktan pristup stanici metroa i željezničkoj stanici lociranim ispod.

Lokacija objekta na Gmapi

By ZoranR

Linkovi: www.worldarchitecturenews.comwww.cannonplace.co.ukwww.en.wikipedia.org

Napišite komentar: