Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Solarna Energija

Izgradnja najvećeg solarnog parka na svetu u koji treba da bude uloženo nešto manje od 2 milijarde evra, po najnovijim najavama bi mogla da počne na jugu Srbije tokom aprila 2013. godine. Tako je barem izjavio menadžer investicionog fonda ”Securum equity partners” Ivan Matejak, a preneo Tanjug. 

SUPER SOLARNA ELEKTRANA U SRBIJI

Reč je o projektu o kojem smo već pisali (kliknite OVDE za direktan link) a po kojem navedeni investicioni fond planira da bez podsticajnih sredstava od strane države Srbije, uloži oko 1,7 milijardi evra u izgradnju solarnog parka. Elektrana bi proizvodila oko 1000MW električne energije, bila bi locirana na potezu između Vranja i Niša i prostirala bi se na površini od neverovatnih 3000 hektara. Po proizvodnji električne energije bi pretekla trenutnog lidera za duplo.

Pomenuti menadžer je izjavio kako u njegovoj firmi planiraju da izgrade prvih 40 megavata u aprilu sledeće godine i da tim tempom po 40 megavata mesečno nastave izgradnju sve do kraja 2015. godine kada bi projekat bio kompletiran.

“Ovaj projekat će postaviti Srbiju na čelo mape obnovljivih izvora energije u svetu, na njemu će biti zaposlen veliki broj visoko kvalifikovanih ljudi, a prema našim procenama Srbija će za 25 godina, samo od poreza prihodovati oko 700 miliona evra”,  naveo je Matejak.

On je dodao da je u u okviru tog projekta planirano da se u Srbiji izgrade tri fabrike za proizvodnju fotonaponskih panela za potrebe solarnog parka u Srbiji, a kasnije i za izvoz.

“Struja iz te solarne elektrane namenjena je izvozu, a ekonomska isplativost cene električne energije dobijene na taj način je 14 evrocenti za kilovat-čas”, naveo je Matejak.

SUPER-SOLARNA ELEKTRANA U SRBIJI

Matejak je ponovio da se za izgradnju te elektrane neće koristiti podsticajne (fid-in) tarife i da konačnu cenu struje neće plaćati građani Srbije, već da bi proizvedena energija bila namenjena isključivo izvozu u zemlje kojima nedostaje „zelene energije“.

“Eksploatacija obnovljivih izvora energije u buduće se ne može bazirati na dobronamernosti vladajućih struktura i podsticajnim tarifama”,  rekao je on i dodao da je u zemljama EU (Nemačka, Italija, Španija) zbog ekonomske krize zabeležen trend smanjenja ili ukidanja „fid-in“ tarifa.

Ipak, usvojene evropske direktive obavezuju članice Evropske Unije na obavezno učešće minimum 20% električne energije iz „Obnovljivih izvora“ što čitavom projektu otvaraizvesnu budućnost.

ZoranR

Napišite komentar: