Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

Jučer u Petak, 16. Marta 2012. godine, Vlada Republike Srbije je utvrdila i usvojila Program finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti u 2012. godini, kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adaptaciji javnih i stambenih objekata.

Kroz Program je obezbeđeno milijardu dinara za adaptaciju objekata od javnog značaja: škola, domova zdravlja, kulturnih objekata, sportskih i sličnih objekata. Bespovratna sredstva će biti obezbeđena za postavljanje termoizolacije i spoljašnje stolarije, zamenu kotlovskih postrojenja, nabavku peći i kotlova na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi i slične namene.

Poziva za bespovratna sredstva iz dela Programa koji se odnosi na modernizaciju objekata od javnog značaja, biti raspisan naredne nedelje. Ta sredstva će biti dodeljena jedinicama lokalne samouprave i pravnim licima čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno državna preduzeća.

Kroz drugi deo Programa će biti obezbeđeno oko trista (300) miliona dinara za unapređenje energetske efikanosti stambenih objekata. Građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit za adaptaciju kuće u kojoj žive, u cilju unapređenja Energetske Efikasnosti (EE) objekata, kroz zamenu prozora, vrata ili kroz ugradnju kvalitetnije termoizolacije. Realizacija tog dela Programa počinje takođe tokom Marta, nakon raspisivanja javnog poziva bankama. Inače, javni poziv bankama koje žele da se uključe u ovaj projekat će biti raspisan u Ponedeljak 19. Marta.

Očekuje se da će Program unapređenja Energetske Efikasnosti pored direktnog efekta na uštedu energije u narednim godinama, ostvariri i pozitivan efekat na angažovanje većeg broja domaćihi srednjih preduzeća.

ZoranR

Napišite komentar: