Radno vreme: Ponedeljak – Petak od 09 do 17h

OD SKICA DO TOPLOG DOMA...AQ

Energetska Efikasnost

U okolini austrijske prestonice Beča, u naselju Aspern, započelo je bušenje bušotina koje će opsluživati najveće geotermalno postrojenje u Austriji.

Preduzeće  „Wien energie und fernwärme“ koje je glavni bečki snabdevač energijom i grejanjem je tokom Juna započelo operaciju bušenja bušotina za najveće geotermalno postrojenje u Austriji. Izgradnja postrojenja je direktno vezana za izgradnju stambenog kompleksa pod nazivom „Aspern-Seestadt“. U Aspernu je podignut pedeset metara visok toranj kojim se vrši bušenje. Cilj je da se tokom bušenja dosegne dubina od oko 5.000 metara sa koje će se ispumpavati vrela voda.

Geotermalno postrojenje, Aspern, Austrija

Pretpostavlja se da će temperatura vode dostizati oko 150°C što će obezbeđivati godšnje oko 40 MW termičke snage. Radovi na bušenju, uključujući tromesečene pokušaje ispumpavanja i re-injekcije, trajaće godinu dana, dok je završetak svih radova predviđen tokom 2014. godine.

Geotermalno postrojenje -Aspern, Austrija

Postrojenje će već početkom 2015. godine snabdevati oko 40.000 bečkih domaćinstava, među kojima i delove ranije pominjanog Aspern Seestadta.

Kompletna priča je započela davne 1974. godine kada je u tom delu Beča naftna kompanija „OMV“ tražila naftu. Tehničari su tada naišli na rezerve termalne vode koja je bila osnova za današnje geotermalno bušenje.

Šema konekcije budućeg postrojenja na postojeći sitem

Inače, procenjuje se da geotermalni potencijal na području grada Beča iznosi oko 300 MW toplotne energije. Teško da će u bližoj budućnosti taj potencijal moći biti iskorišćen. Ipak, ukoliko bi do toga došlo, procena je da bi samo u Beču i okolini ukupno iskorišćenje navedenog geotermalnog potencijala povećalo udeo obnovljive proizvodnje iz navedene oblasti sa sadašnjih 18 na oko 46 odsto. Vredi pomenuti da i u Vojvodini postoji izuzetno znatan potencijal geotermalne energije. Trenutno postoji 78 geotermalnih izvora od kojih se samo petina koristi.

Geotermalna energija je toplotna energija planete i spada obnovljive izvore energije jer se toplota neprekidno proizvodi unutar Zemlje različitim procesima. Na prvom mestu nastaje kao rezultat prirodnog raspadanja radioaktivnih elemenata (prvenstveno urana, torijuma i kalijuma), koji se nalaze u svim stenama i proizvode ogromnu toplotnu energiju.

Referentni tekst možete pročitati na: http://www.blic.rs

Napišite komentar: